кремль хоче заткнути пельку воєнкорам, які говорять правду про війну в Україні — ISW

Російська влада може посилити самоцензуру серед блогерів та кореспондентів, які висвітлюють війну в Україні — цьому передував інцидент із військових блогером Семеном Пеговим, який п’яним погрожував адміністратору московського готелю.

Інститут вивчення війни ще у липні наголошував на прагненні Кремля до сприяння самоцензури серед блогерів, які «підірвали зусилля Кремля зобразити війну в Україні як вирішальну перемогу Росії».

«Російські військові блогери відверто повідомляли про погану роботу російських військ в Україні та обговорювали, як Кремль намагався цензурувати їх висвітлення в Україні. Наразі Кремль не затримував блогерів за їх репортажі. Арешт Пегова — якщо він буде пов’язаний з його висвітленням в Україні — стане значним кроком у спробах Росії контролювати російський інформаційний простір», — йдеться у повідомленні.

ISW прогнозує, що російський інформаційний простір суттєво зміниться, якщо Міністерство оборони розправиться з блогерами та припинить їм надавати оперативну звітність, оскільки ISW щодня використовує блогерів і російських військових кореспондентів як джерела російських заяв.


Джерело: ISW