Примусової мобілізації жінок не буде — експерт

Раніше повідомлялося, що українки, які мають відповідні спеціальності, повинні стати на обов’язковий військовий облік з 1 жовтня. Втім, не йшлося про обмеження виїзду за кордон, які діють для чоловіків.

Примусової мобілізації жінок не буде - експерт
Примусової мобілізації жінок не буде - експерт

Учора Україну сколихнула новина, що до військовозобов’язаних жінок будуть застосовуватися ті самі вимоги, що й до чоловіків. Отже, вони не зможуть виїжджати за кордон. Новина швидко стала резонансною та викликала масові обговорення й обурення в мережі.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр спростувала чутки щодо військового обліку жінок.

За її словами, у Міністерстві оборони розробили й передали до Верховної Ради пропозиції змін до Закону України Про військовий обов’язок і військову службу щодо добровільного поставлення на військовий облік жінок.

«Зараз працюємо над законопроектом разом з профільним комітетом ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки», — наголосила Маляр.

Постановка жінок на облік встановлена законом, тому Міноборони й Генштаб не можуть змінити подібні рішення самостійно, адже такі повноваження має лише Парламент.

«Насправді це не врегульовано законодавство, на сьогодні не визначено, щоб міністр оборони мав права давати такі накази, зобов'язував жінок до служби в ЗСУ», — каже правозахисник Дмитро Павліченко.

Примусової мобілізації жінок з 1 жовтня не буде.

«Добровільно, якщо жінки бажають йти служити в зсу, але сама реєстрація не передбачає, ще, що жінку візьмуть до лав ЗСУ. Це ціла процедура, комісії, медичні огляди, військова підготовка. Як заявив пан Резніков, так ми йдемо до стандартів НАТО, але військова підготовка по натовським стандартам займає від півроку», — зазначає правозахисник.

Україні гарматне м'ясо не потрібне.

«В Україні вже зрозуміли, що кидати на фронт не підготовлених військових — дуже велика помилка, у нас і так втрати величезні, тож мобілізувати жінок, відправляти їх на війну — ніхто не буде. Взяття на військовий облік — це не мобілізація. Це означає, що жінки відповідних спеціальностей мають стати на облік, однак не будуть негайно мобілізовані для виконання завдань, у яких мають потребу ЗСУ.», — запевняє експерт.