НАТО збирає зимову форму для ЗСУ

Країни НАТО збирають на своїх складах зимову військову форму для українських захисників. Однак матеріалів нібито не вистачає.

Так, міністр оборони України Олексій Резніков ще наприкінці липня подав запит генеральному секретарю Альянсу Єнсу Столтенбергу на форму для 200 тисяч воїнів.

Резніков закликав швидко доставити зимовий одяг та зимові намети для військових перед зимою. У НАТО підтвердили Spiegel, що Альянс підтримує контакти зі своїми членами, щоб підготувати пакет зимової допомоги для України.

Зокрема, йдеться про теплу форму, зимове взуття та зимові намети. За кілька тижнів після запиту з Києва США, Канада, Швеція та Фінляндія вже пообіцяли спорядження.

Однак, за попередніми даними штаб-квартири НАТО, нині вдається покрити лише близько 50% потреб, які визначила Україна.

Наголошується, що Німеччина також хоче взяти участь у зимовій допомозі НАТО в Україні. Однак, за інформацією Spiegel, пошук зимових матеріалів непростий.

Військові чиновники з різних країн НАТО заявили, що запаси зимового спорядження в більшості країн здебільшого зарезервовані для національного споживання, і що «зимова форма також є бажаним товаром на світовому ринку».

Бундесвер, наприклад, вже стикався з проблемою забезпечити своїх солдатів теплою білизною та зимовою уніформою для розгортання на східному фланзі НАТО. Тому німецькі військові досить критично ставляться до передачі Україні запасів Бундесверу.

«Що стосується зимового спорядження, такого як одяг, матеріали для польових таборів і продовольство, Німеччина може зробити важливий внесок у підтримку оборони України протягом зими, що наближається», — заявила міністерка оборони Крістін Ламбрехт. Деталі, ймовірно, також обговорюватимуться на наступній зустрічі країн на базі США в Рамштайні.

При цьому військові НАТО наголосили, що якісне зимове спорядження є надзвичайно важливим для морального духу українських військ у боротьбі з російськими окупантами. В Альянсі сподіваються на допомогу нових членів Швеції та Фінляндії, які мають більш пристосоване для зими оснащення через своє географічне положення.