Чи стане нова прем’єр-міністерка Британії «найбільшим другом» України?

Від того, що Джонсон не буде більше прем’єр-міністром, ситуація в Британії не зміниться. Україна й далі буде бачити лише посилення підтримки, щоб криза не затягувалася.

Колишній прем'єр-міністр Борис Джонсон
Колишній прем'єр-міністр Борис Джонсон

Борис Джонсон, колишній прем’єр-міністр Великобританії, пішов у відставку в липні 2022 року. Ліз Трасс замінить його країни, а також стане лідеркою Консервативної партії. Раніше вона пообіцяла продовжити політику Бориса Джонсона й бути «найбільшим другом» України, якщо стане прем'єр-міністеркою.

Політолог-міжнарожник Володимир Воля розказав телеканалу I-UA, як нові зміни вплинуть на ситуацію в Україні та чи зміняться відносини з Великою Британією:

«Звісно, є певна інтрига, наскільки слова-обіцянки прем’єр-міністра Ліз Трасс будуть продовжувати підтримку України, так само як це робив Джонсон. Я думаю, що загалом навряд чи варто очікувати від нового британського уряду, що він понизить рівень підтримки України, хоч це стосується санкційної політики, яка проводиться проти росії, хоч це стосується надання безпекової підтримки Україні».

Політичний експерт також додав, що рівень підтримки України з боку британської влади буде збережений. Він пояснює це тим, що провідні країни західного світу, США, Німеччина, Франція, вже декілька разів задекларували свою відданість і безкомпромісність у протистоянні з росією до повної поразки росії. «І я не думаю, що зараз у нового прем’єр-міністра Великої Британії залишається поле для маневру», — наголосив Воля.

Окрім політичної підтримки та запровадження санкцій проти росії, військово-фінансова допомога Україні буде зростати. «Тому що ніхто не зацікавлений в тому, щоб ця криза затягувалася дуже довго», — каже політолог.

З 2021 Трасс була міністеркою закордонних справ. А зараз вона обіцяє, що Британія візьме активну участь у повоєнному відновленні України.


Джерело: I-UA