Нові правила для українських біженців у Франції

Які зміни чекають на українських біженців у Франції? Українцям потрібно пройти процедуру перереєстрації.

Місто та муніципалітет Мюлуз, Франція
Місто та муніципалітет Мюлуз, Франція

Про це повідомляє РБК-Україна.

За півроку війни в Україні деякі європейські країни змінюють умови перебування для українських біженців. Зокрема вони вимагають пройти процедуру перереєстрації. Серед країн, які запровадили таку вимогу, опинилася і Франція.

Процедура повторної реєстрації дозволить знову користуватися вже звичними пільгами та отримувати виплати у Франції, мати в цій країні доступ до медицини, освіти та права на роботу.

Українські біженці, які переїхали до Франції через війну і вже отримували раніше тимчасову посвідку на проживання із зазначенням «бенефіціар/одержувач тимчасового захисту», повинні відновити цей статус через шість місяців після отримання такого дозволу.

Щоб продовжити посвідку на проживання, біженці повинні звернутися в префектуру за місцем проживання. Однак подавати заяву в саме тій префектурі, де був виданий перший документ про проживання, необов'язково. Запит необхідно подати в термін від трьох тижнів до трьох днів до закінчення терміну його дії.

Як і інші європейські держави, Франція підтримала українських біженців, надавши їм можливість жити, вчитися і працювати в країні. Також громадянам України з біометричним паспортом короткострокова віза для поїздки до Франції не потрібна. У межах Шенгенської зони громадяни України мають законне перебування 90 днів, якщо вони не просять статусу тимчасового захисту.