В Україні розслідують близько 32 тисяч воєнних злочинів росіян

Українські правоохоронці розслідують близько 32 тисячі воєнних злочинів, вчинених росіянами в Україні, 160 особам висунуті обвинувачення.

Воєєний злочин - зруйнований корпус харківського університету
Воєєний злочин - зруйнований корпус харківського університету

Про це розповів Генеральний прокурор Андрій Костін під час дискусії у рамках відкриття виставки Russian Warcrimes у Брюcселі, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні ми вже розслідуємо близько 32 тисяч випадків воєнних злочинів, 160 особам були вже висунуті обвинувачення, включаючи 15 російських військовополонених», — сказав він і додав, що 9 осіб було вже засуджено.

Загалом, за його даними, наразі задокументовано більше 46 тисяч злочинів, спричинених російською агресією, які призвели до загибелі щонайменше семи тисяч людей, включаючи 382 дітей, і це без урахування вбитих українців на тимчасово захоплених територіях, де їх може бути десятки тисяч.

Також генпрокурор зауважив, що більше 40 тисяч об’єктів цивільної й критичної інфраструктури були зруйновані або серйозно пошкоджені варварськими діями росії.

«Ми вже задокументували такі варварські тактики ведення воєнних дій (росіянами — ред.), як масові вбивства, ґвалтування, сексуальне насильство, примусова депортація, катування, обстріли цивільних об’єктів, освітніх закладів, лікарень та житлових будинків», — зазначив Костін.

У той же час він наголосив на важливості створення міжнародного спеціального суду для притягнення всіх винних осіб до відповідальності, а також необхідності конфіскації активів російських олігархів за кордоном для відновлення України.