Санкції Заходу призведуть росію до глибокої рецесії — Bloomberg

В уряді рф представили доповідь про вплив санкцій на російську економіку, його автори передбачили рецесію до 2030 року.

Санкції Заходу призведуть росію до глибокої рецесії — Bloomberg

Як пише Bloomberg, доповідь, яку готували кілька місяців, представили на закритій зустрічі високопосадовців. У документі йдеться, що росія може зіткнутися з більш тривалою та глибшою рецесією через санкції Заходу, які загрожують важливим секторам російської економіки.

У доповіді докладно розповідається про те, що росія сьогодні зіткнулася з «блокадою», яка «зачепила практично всі види транспорту». Технологічні та фінансові обмеження посилюють тиск. За оцінками авторів доповіді, до 2025 року країну можуть залишити до 200 тисяч фахівців у галузі інформаційних технологій, що є першим офіційним прогнозом зростання «відпливу мозку».

Два з трьох представлених у звіті сценаріїв показують, що наступного року спад прискориться, а економіка повернеться на довоєнний рівень лише наприкінці десятиліття чи пізніше. «Інерційний» сценарій передбачає, що у 2023 році економіка впаде на 8,3% нижче за рівень 2021 року, тоді як «стресовий» сценарій встановлює мінімум у 2024 році на 11,9% нижче за рівень минулого року.

Усі сценарії передбачають посилення тиску санкцій. У доповіді йдеться, що різка відмова Європи від російських нафти та газу може також вдарити по можливості кремля забезпечувати свій власний ринок.