Жданов розповів, коли закінчиться війна в Україні

За найпесимістичнішим сценарієм війна в Україні може закінчитися влітку наступного року. Однак варто розглядати й більш оптимістичні варіанти.

Жданов розповів, коли закінчиться війна в Україні

Про це заявив військовий експерт Олег Жданов, відповідаючи на питання українців.

Один з глядачів запитав Жданова, коли закінчиться війна. Експерт зізнався, що це досить важке питання.

«Скажу так: за найпесимістичнішими оцінками, які можна дати на сьогодні, це літо наступного року. Чому? Бо зброя йде дуже повільно. Сьогодні ми проводимо деякі контрнаступальні дії, але не можемо почати великий контрнаступ, оскільки не вистачає озброєння. Те, що нам постачають, це не ті об'єми, які потрібні для створення нової армії, яка провела б контрнаступальну операцію та вибити противника до кордонів 1991 року», — заявив Жданов.

Експерт нагадав, що аналітики ISW прогнозують звільнення Херсонщини навіть не за кілька тижнів, а за кілька місяців.

Жданов додав, що для української армії було б чудово розпочати масштабний контрнаступ на оперативних напрямках до зими. На його переконання, якщо лендліз запрацює з 1 жовтня, на початку листопада Генштаб сформує комплекти бригад для контрнаступу.

Однак є й більш оптимістичні прогнози щодо термінів закінчення війни. За середнім прогнозом Україна швидко отримає зброю, а російська оборона виявиться не такою сильною, як зараз видається.

«Ну, і прогноз щастя — я його так назвав, але вважаю, звісно, найнереальнішим на сьогодні. Прогноз щастя — це якщо з Путіним щось трапиться і в РФ станеться зміна політичного режиму. Тоді є шанс, що війна закінчиться за лічені дні. Армія буде деморалізована, нове керівництво може віддати наказ про виведення військ. Точніше на припинення вогню, але ми гнатимемо їх до кордонів. Тому я кажу, що це прогноз щастя», — сказав Жданов.

Водночас Жданов наголосив, що схильний вірити двом своїм прогнозам щодо закінчення війни: оптимістичний — початок весни 2023 року, песимістичний — літо 2023 року.