Україна вимагатиме від росії репарації на 300 млрд доларів

Україна вимагатиме від росії виплати 300 млрд доларів як репарації за збитки, завдані збройною агресією. Ухвалення резолюції з такою сумою Україна добиватиметься на Генеральній Асамблеї ООН.

Сама резолюція має створити базу для міжнародного механізму відшкодування збитків.

Про це повідомив міністр юстиції України Денис Малюська німецькій медіагрупі Funke.

«Ми хочемо отримати компенсацію за всю шкоду, яку Росія завдала Україні своєю агресивною війною», — заявив міністр. При цьому, за даними ЗМІ, втрати України від російського повномасштабного вторгнення оцінюються «набагато вищими».

Сума 300 млрд доларів збігається з обсягом заблокованих золотовалютних резервів Банку Росії в країнах «Великої сімки». Тому Малюська закликав G7 конфіскувати ці кошти на користь України. Також під конфіскацію можуть потрапити закордонні активи російських держпідприємств та конфіскована власність олігархів.

Втім, Україна навряд чи побачить ці кошти у найближчі два роки. Як пояснював голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, процес конфіскації та передачі російських активів займе роки.

«Думаю, що це питання років, і це питання насамперед судів. Це, можливо, десь більше політичного рішення, але без судової гілки воно не обійдеться. І точно нам не потрібно розраховувати на цей ресурс у контексті відновлення у 2023−2024 роках», — сказав Гетманцев.

Генеральна Асамблея ООН є головним дорадчим органом ООН. До неї входять представники всіх держав-членів організації, кожна з яких має один голос. Генеральна Асамблея ООН відкриє 77 сесію 13 вересня 2022 року. Серед іншого планується розгляд питань, пов'язаних із війною в Україні.


Джерело:  DW