Потрібна коаліція держав для розвитку оборонних можливостей України — експрем’єр Швеції

Безпекові гарантії України можна забезпечити шляхом тривалої підтримки її оборонних можливостей коаліцією держав. Для цього потрібно діяти поетапно.

Експрем'єр Швеції Карл Більдт
Експрем'єр Швеції Карл Більдт

Про це заявив експрем'єр-міністр Швеції Карл Більдт на 17-тій Щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES), організованої Фондом Віктора Пінчука.

«Я б радше казав про коаліцію держав, які зобов’язуються впродовж тривалого часу допомагати Україні розвинути необхідні оборонні можливості. І до цього я додав би і певні політичні зобов’язання — домовленості всіляко допомагати Україні в випадку порушення її територіальної цілісності», — сказав експрем'єр-міністр Швеції, зазначивши, що не всі країни готові до зобов’язань, аналогічних статті 5 статуту НАТО.

За його словами, Україна повинна повернути суверенітет в межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року. Однак, щоб досягти цього, потрібно діяти поетапно.

«Потрібно йти покроково. Резолюція Генеральної асамблеї ООН у перші дні березня, продемонструвала колосальну підтримку, якої ми дуже давно не бачили. В ній чітко йшлося, що Росія має вивести свої війська на позиції до 24 лютого. Але також там було заявлено про територіальну цілісність України, що дає можливість повернутися до питання анексованого Криму, вирішення якого займе більше ніж 90 днів. Потім Європа та США зможуть взяти на себе зобов’язання щодо більшої фінансової підтримки української економіки», — зазначив Карл Більдт.