«У Росії єдиний вихід — покинути території України», — експерт про умови Зеленського для послаблення санкцій проти рф

Розмову про послаблення санкцій проти Росії можна починати лише тоді, коли російська армія вийде з території України. Про це повідомляє інтерв’ю президента України Володимира Зеленського виданню CNN.

«У Росії єдиний вихід - покинути території України», — експерт про умови Зеленського для послаблення санкцій проти рф
«У Росії єдиний вихід - покинути території України», — експерт про умови Зеленського для послаблення санкцій проти рф

«Не можна знімати санкції, не можна домовлятися з Росією, не можна вести предметний діалог з Росією, поки вони не відійдуть з нашої території», — сказав Президент України.

На думку Зеленського, саме з цього можна починати діалог про послаблення чи зняття санкції, репараціях та інше.

За словами політолога-міжнародника Антона Кучухідзе, такі заяви президента України говорять лиш про одне: Україні від рф нічого не потрібно, шантажувати та тероризувати росію Україна не буде. Тому після того, як російська війська покинуть території України, влада може говорити про послаблення санкцій.

«Своєю заявою с приводу послаблення санкцій для рф Зеленський показує свою адекватність для світової спільноти, як раз таки з точки зору того, що він не якийсь „маньяк“, як керівник рашистів, що йому постійно треба переслідувати росіян. Насправді він просто демонструє, що Україна має оборонну політику, жодної агресивної політики нема, він такими заявами показує, що Україна обороняється, захищається, буде давати відсіч, але жодним чином не претендує на те, щоб помінятися з рашистами ролями і стати агресивною державою проти окремо обраної держави або нації. Це абсолютно здорове позиціювання, яке насправді посилює позиції Зеленського на Заході, його імідж на Заході, як відповідального політика», — говорить експерт.

Утім, після ракетних ударів по українській енергетичній інфраструктурі треба визнати росію державою-терористом та посилити санкції проти неї.

«Вчора й сьогодні російська армія завдала ударів по українській енергетичній інфраструктурі. Сотні тисяч українців опинились у темряві — без електрики. Будинки, лікарні, школи, комунальна інфраструктура… російські ракети влучили саме в ті обʼєкти, які взагалі не мають жодного стосунку до інфраструктури Збройних Сил нашої держави», — заявив Президент.

Те, що санкціями варто дотискати росію погоджується і експерт.

«Президент Зеленський зараз із усією зовнішньо-політичною командою в тому числі з Міністерством закордонних справ України, дуже потужно працюють над постійним посиленням санкцій проти рф. Зеленський просто показує свою позицію — поки війська окупанта на нашій території він буде робити усе від себе залежне, щоб максимально посилити санкції, щоб Україна отримала максимально більше зброї для швидкої перемоги над ворогом», — зазначає політолог.

Та в рф залишається ще чимало коштів, тому санкції швидше виглядають як засіб додаткового тиску на агресора, а не як інструмент позбавлення його фізичної можливості воювати. Для цього, на переконання глави держави, треба визнати росію державою-терористом та посилити на неї тиск — потрібен восьмий санкційний пакет ЄС. Обмеження цін на російську нафту знизить доходи російського бюджету. Це призведе до скорочення витрат на війну та соціальні потреби.

Рекомендовані публікації