В Офісі Президента презентували рекомендації щодо гарантій безпеки для України

Гарантії мають бути політично та юридично обов’язковими для виконання на основі двосторонніх угод, але об’єднані в межах спільного документа про стратегічне партнерство під назвою «Київський безпековий договір».

В Офісі Президента презентували рекомендації щодо гарантій безпеки для України

Як передає кореспондент УНІАН, відповідний документ презентували керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен.

У рекомендаціях міститься заклик до створення Київського безпекового договору — спільного документа про стратегічне партнерство, який об’єднає Україну та держави-гаранти.

Рекомендації передбачають багаторівневий підхід до гарантій. Очікується, що основна група союзників візьме на себе чіткі зобов’язання щодо підтримки Збройних сил України, а ширша група надасть невійськові гарантії, побудовані довкола санкційних механізмів.

Як повідомили на сайті Офісу президента, зокрема, запропоновані рекомендації передбачають кілька пунктів.

Один із них полягає у тому, що найсильнішою гарантією безпеки для України є її здатність захищатися від агресора відповідно до статті 51 Статуту ООН.

Для цього Україні потрібні ресурси на утримання потужних збройних сил, здатних протистояти збройним силам та іншим воєнізованим формуванням російської федерації.

Також зазначається, що гарантії мають бути політично та юридично обов’язковими для виконання на основі двосторонніх угод, але об’єднані в межах спільного документа про стратегічне партнерство під назвою «Київський безпековий договір».

Відповідний договір об’єднає основну групу країн-союзників та Україну.

Ця група держав-гарантів може складатися зі США, Великої Британії, Канади, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австралії, Туреччини, а також країн Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи.

Пакет гарантій містить як превентивні заходи військового, фінансового, інфраструктурного, технічного, інформаційного характеру для уникнення нової агресії, так і заходи, які мають бути вжиті невідкладно у разі нового посягання на суверенітет і територіальну цілісність України.

Крім того, структура Київського безпекового договору передбачає повноцінний санкційний пакет проти країни-агресора, а також може містити додаткові компоненти, як-от угоди про забезпечення України сучасними системами ППО/ПРО, регіональні угоди про безпеку в Чорному морі тощо.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак наголосив, що Україна негайно розпочинає роботу із рекомендаціями до договору щодо гарантій безпеки для України, не очікуючи закінчення війни.