Україна вимагає від УЄФА не допустити росію до участі в Євро-2024 з футболу

росію вже позбавили плей-оф ЧС-2022, а також виступів у Лізі Націй.

Президент УАФ Андрій Павелко
Президент УАФ Андрій Павелко

Українська асоціація футболу вимагає від УЄФА не допустити росію до виступів на чемпіонаті Європи-2024. Відповідну позицію висловив президент УАФ Андрій Павелко у заяві пресслужбі організації.

У жовтні УЄФА проведе жеребкування відбіркової частини на чемпіонат Європи-2024, що відбудеться у Німеччині. У ньому запланована участь усіх європейських країн-членів УЄФА.

Серед потенційних учасників відбору на Євро-2024 і збірна росії. Через повномасштабне вторгнення рф позбавили права зіграти у плей-оф відбору на чемпіонат світу-2022, а також у розіграші Ліги націй, однак на чемпіонат Європи це відсторонення не продовжувалося.

Андрій Павелко у заяві УАФ відзначив недопустимість проведення інших збірних з росією товариських матчів, нагадавши нещодавній скандал за участі Боснії і Герцеговини. А також підкреслив, що Українська асоціація футболу докладає зусиль щодо відсторонення росії від участі на Євро-2024.

«Зараз ми докладаємо зусиль на рівні УЄФА, мета яких — щоб росія не брала участі в жеребкуванні відбору Євро-2024, яке має пройти 9 жовтня у Франкфурті-на-Майні. Сам турнір, нагадаю, проходитиме із 14 червня до 14 липня 2024 року в Німеччині», — сказав президент УАФ.

«Країна-агресор не може бути представлена у змаганнях, де беруть участь збірні країн, які, на відміну від рф, поважають суверенітет, територіальну цілісність інших держав. Країна, яка у XXI столітті на очах у всього світу вбиває невинних жінок, дітей і людей похилого віку, прагне знищити — фізично й ментально — цілий народ, наш народ, має отримати на міжнародній арені повну ізоляцію, у тому числі у футболі! Поки не припинить чинити свої злочини й не компенсує завдані збитки», — додав Павелко.

Востаннє росія отримувала покарання у футболі на початку травня. Тоді російські клуби отримали відсторонення від єврокубків на сезон 2022/23.