Світовий банк планує виділити Україні 1 млрд доларів додаткової підтримки

Міжнародна фінансова корпорація із групи Світового банку планує у листопаді винести на раду директорів пакет про фінансування для України на 1 млрд доларів.

Світовий банк планує виділити Україні 1 млрд доларів додаткової підтримки

Також виноситься рішення про виділення коштів на фінансування дефіциту бюджету і відновлення інфраструктури, повідомив заступник міністра економіки Олександр Грибан, передає Forbes.

«Пакет буде передбачати фінансування на $ 1 млрд — це буде, як пряме кредитування так і фінансові гарантії та інструменти trade finance», — повідомив Грибан.

Очікується, що таке фінансування мобілізує й приватний кредитний капітал, адже IFC зазвичай фінансує не більше 30% вартості проекту, долучаючи до фінансового консорціуму комерційні банки. Таким чином, загальний обсяг проектів українських підприємств, що можуть бути профінансовані, становитиме понад $ 3,3 млрд.

У Мінекономіки зазначили, що IFC також активно працюють з європейським фондом European fund of sustainable development (EFSD), до якого вони вже надіслали запит на $ 2 млрд. Ці кошти також планують використовувати для запровадження фінансових інструментів на підтримку України.

Крім цього уже в жовтні Світовий банк під час щорічних зборів має презентувати трастовий фонд на підтримку України. «Мінфін в покритті дефіциту бюджету передбачає $ 36 млрд на наступний рік. Це дає сподівання, що до кінця року в нас буде розуміння по наповненню цього фонду», — розповів заступник міністра.

За його словами, на розгляд ради директорів Світового банку виноситься рішення про виділення $ 36 млрд на фінансування дефіциту бюджету в наступному році і також $ 17 млрд на відновлення інфраструктури та економіки України. Сума в $ 17 млрд має покрити першочергові потреби у відбудові критичної інфраструктури та у забезпеченні страхування іноземних інвестицій. У Мінекономіки зазначають, що ці кошти будуть мати вплив на відновлення української економіки, адже вони стануть мультиплікатором за рахунок задіяних будівельних компаній та виробників матеріалів. Але найбільшим мультиплікатор для економіки має стати страхування інвестпроектів.