Перехід УПЦ до ПЦУ: заступника голови СБУ Київщини відсторонили за втручання у процес

Заступника начальника Головного управління Служби безпеки України у Києві та Київській області Юрія Палагнюка відсторонили від посади за втручання в процес переходу громад до Православної церкви України

Про повідомили у Службі безпеки України в коментарі виданню.

«Виконувач обов’язків голови СБУ Василь Малюк відсторонив заступника начальника Головного управління СБУ у Києві та Київській області Юрія Палагнюка від займаної посади через оприлюднену у ЗМІ інформацію щодо його втручання у процес переходу релігійних громад від УПЦ до ПЦУ», — ідеться у повідомленні.

Раніше Управління СБУ у Києві надіслало на адресу Дарницької райдержадміністрації листа за підписом Палагнюка, у якому зазначалося, що Служба безпеки вбачає у переходах громад від УПЦ до ПЦУ «загрози для національної безпеки».

В листі містилось нагадування про заборону масових зборів на час воєнного стану та прохання провести роз’яснювальну роботу серед громадськості щодо недопущення участі у зборах релігійних громад керівників територіальних громад чи представників місцевої влади.

Це, зазначалось у листі, «може бути використане представниками УПЦ для оскарження дій у суді», а спецслужбами РФ — «для звинувачень в утисках УПЦ, розпалювання міжконфесійної ворожнечі і використання протестного потенціалу для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в державі».

Також стало відомо про те, що Палагнюк звертався до Управління культури Київської облдержадміністрації з проханням надати копії протоколів та статутних документів релігійної громади Парафія на честь Покрова Божої матері Бориспільської єпархії УПЦ села Требухів Броварського району Київської області, яка виявила бажання перейти до ПЦУ.

У Службі безпеки зазначили: «Ці листи направлені з його власної ініціативи і жодним чином не є позицією Служби». Там додали, що кадрове рішення по Юрію Палагнюку прийняте т.в.о. голови СБУ і йдеться саме про виведення в розпорядження, тобто відсторонення.