В Україні зареєстрували другий випадок віспи мавп — МОЗ

За попередніми даними, з першим випадком захворювання на віспу мавп, зафіксованим в Україні 15 вересня, другий випадок не пов’язаний.

Віспа мавп
Віспа мавп

Наразі пацієнта госпіталізували з наступними симптомами: підвищена температура, висип на обличчі, ротовій порожнині, руках, повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я України.

«За словами пацієнта, висип з’явився ще наприкінці серпня. Разом із тим, звернення до лікарні відбулось кілька днів тому», — йдеться в повідомленні.

У липні в Україну у рамках гуманітарної допомоги було доставлено ПЛР-тести, для проведення щонайменше 5 тисяч досліджень для діагностики вказаного захворювання. Тоді ж їх було розподілено в регіони. Наразі в Україні є можливість виявляти вказане захворювання в кожному регіонів.

Зважаючи на те, що специфічні ліки наразі недоступні для широкого загалу, то йдеться у першу чергу про симптоматичне лікування. Ще у травні всі обласні Центри контролю та профілактики хвороб отримали від МОЗ настанови щодо​​ епіднагляду, розслідування випадків та відстеження контактів.

Нагадаємо, до 2022 року віспа мавп фіксувалась у країнах Центральної та Західної Африки, наразі ж більш ніж половина всіх зафіксованих випадків припадає на Південну та Північну Америку.