Китай не розмінюватиме основу своєї могутності на допомогу Росії — експерт про розмову Джо Байден з Сі Цзіньпіна

Президент США Джо Байден сказав, що попередив президента Китаю Сі Цзіньпіна, що було б «гігантською помилкою» порушити санкції, накладені на Росію.

Китай не розмінюватиме основу своєї могутності на допомогу Росії - експерт про розмову Джо Байден з Сі Цзіньпіна
Китай не розмінюватиме основу своєї могутності на допомогу Росії - експерт про розмову Джо Байден з Сі Цзіньпіна

Слова Байдена з інтерв’ю телеканалу CBS наводить Bloomberg.

Байден сказав, розмовляв із Сі незабаром після того, як президент Китаю зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним під час Олімпіади в лютому. Через кілька днів після церемонії закриття ігор Росія вторглася в Україну.

«Невдовзі після цього я зателефонував президенту Сі — зовсім не для того, щоб погрожувати, просто щоб сказати йому: «Якщо ви думаєте, що американці та інші збираються продовжувати інвестувати в Китай після того, що ви порушите накладані на Росії санкції, я вважаю, що ви зробите гігантську помилку, але це ваше рішення», — сказав Байден.

Президент США не уточнив, коли відбувся цей дзвінок.

Байден заявив, що наразі немає жодних ознак матеріальної підтримки Росії з боку Китаю. «Поки що немає жодних ознак того, що вони надали висунули зброю чи інші речі, які Росія хотіла б отримати», — сказав він, відмовившись уточнювати подробиці.

Сьогодні в I-UA.tv політолог Володимир Воля прокоментував погрози Байдена китайському лідеру. За його словами, президент США попереджає Сі Цзіньпіна вже не вперше.

«Президент США Байден повідомив, що немає ознак надання Росії допомоги з боку Китаю. І, що ще у лютому він попередив Сі Цзінпіна, що у разі такої допомоги західні та деякі інші інвестори просто почнуть виведення своїх капіталів з компаній на китайській території та поза її межами. Це дуже дієвий аргумент. Бо керівництво КНР чітко усвідомлює, що основа теперішньої могутності їхньої держави — це одна з двох найбільших економік світу. І це було досягнуто завдяки реформам по цілеспрямованому залученню іноземних інвестицій. Саме заради інвестицій та доступу на світові ринки Пекін дотримується нейтралітету — військового і політичного. Китай не розмінюватиме основу своєї могутності на якусь допомогу Росії. Хіба що скуповуватиме за безцінь російські активи», — зазначає експерт.

Наразі гра відбувається за високими ставками. І ці ставки надвисокі й для Китаю: якщо зараз Москва економічно паде та капітулює перед Вашингтоном, а путінський режим зазнає краху, Пекін ризикує залишитися стратегічно сам на сам із Сполученими Штатами в Східній Азії, де США вже створили потужну антикитайську коаліцію. Ба більше, проти Китаю виступить і колективний Захід — НАТО та Євросоюз. Не просто ж так вперше в стратегії альянсу діяльність КНР названа системним викликом. Нагадаємо, що Вашингтон відкрито визначив Китай «найбільшою загрозою світовому порядку».