Коли Україна отримає винищувачі F-16 та ЗРК Patriot

Київ та Вашингтон продовжують обговорення можливої передачі Україні ЗРК Patriot, винищувачів F-16 та БПЛА MQ-1C Grey Eagle. Ще навесні США повністю відкидали можливість такої передачі.

винищувачі F-16
винищувачі F-16

При цьому американські винищувачі можуть бути передані Україні вже після закінчення війни.

За даними видання, публічні розмови про передачу подібної високотехнологічної зброї в публічній площині вже не звучать, проте переговори між Вашингтоном і Києвом щодо цього тривають.

«За словами трьох джерел у галузі та людей, які підтримують зв'язок з київським урядом, розмови про те, що в якийсь момент у майбутньому вони отримають Patriot, F-16 та Grey Eagle, продовжуються на низькому рівні», — відзначає Rolitico.

Причин для затримки передачі винищувачів, ЗРК та безпілотників — кілька.

«Занепокоєння викликає не тільки те, що високотехнологічні системи будуть провокаційними для Москви, а й те, що складне технічне обслуговування та підтримка цих систем створять проблеми для України у розпал війни. У випадку з Patriot їх відносний дефіцит ускладнює постачання України. Підрозділи Patriot армії США є одними з найбільш розгорнутих підрозділів на службі, і союзники в Європі, на Близькому Сході та Тихоокеанському регіоні вимагають захисту, який вони забезпечують», — пише видання.

До того ж, союзники США з НАТО також претендують на отримання Patriot та F-16. Держави Східної Європи, що входять до Альянсу, відмовляються від своїх старих російських чи навіть радянських літаків, і сподіваються, що США почнуть продавати або фінансувати передачу їм F-16 для їхньої власної оборони.

При цьому постачання 14 F-16 до Словаччини вже відкладено на рік — до 2024 року — через проблеми з ланцюжком поставок.

«Деякі з цих складніших систем, у тому числі F-16, які мають бути виведені з експлуатації ВПС США, „ймовірно, з'являться після того, як цей конфлікт закінчиться“, — сказав співробітник Конгресу, знайомий з дискусіями. Що ж стосується запиту на ракетні батареї Patriot, США погодилися профінансувати продаж Україні передової зенітно-ракетної системи NASAMS. Офіційні особи попереджають, що можливості щодо навчання та використання обох систем українськими воїнами одночасно будуть у кращому разі обмежені», — пише видання, зазначаючи, що NASАMS та Patriot надто сильно різняться.