Підсумки саміту ШОС: російський диктатор втратив залишки свого впливу

Саміт Шанхайської організації співробітництва (ШОС) у Самарканді у Кремлі могли розглядати як важливий доказ того, що Заходу не вдалося досягти міжнародної ізоляції Російської Федерації. Адже на цьому саміті президент Росії Володимир Путін зустрічався із лідерами Китаю, Індії, Туреччини та Ірану, спілкувався з главами колишніх радянських республік — тобто демонстрував, що зараз зовнішня політика Росії звернена до «багатополярного» світу.

Підсумки саміту ШОС: російський диктатор втратив залишки свого впливу
Підсумки саміту ШОС: російський диктатор втратив залишки свого впливу

Для кремлівського диктатора з початку війни це був третій закордонний візит, у Сі Цзіньпіна це перший офіційний візит із початку пандемії у 2020 році. Минулого разу два лідери зустрічалися під час зимових Олімпійських ігор у Пекіні у лютому. Тоді вони випустили спільну заяву, що дружба між двома державами безмежна, а через два тижні росія напала на Україну, не попередивши про це азіатського друга.

Очевидно, російський диктатор сподівався, що після зустрічі з лідерами Китаю, Індії, Туреччини та Ірану, після спілкування з главами колишніх радянських республік — відбудеться його «геополітичний прорив». Утім, план путіна і тут провалився.

Про підсумки саміту спеціально для I-UA.tv розповів політолог Володимир Фесенко.

«Цьогорічний саміт ШОС став найбільш гучним дипломатичним провалом для рф за останні роки. Тема України безумовно лунала на саміті. Утім, не в той бік в який очікував путін. Більше того, співрозмовники російського президента публічного говорили з ним про мир. Від усіх учасників саміту путін почув, що варто припинити війну в Україні. Його ніхто в цьому не підтримує. Там не йшлося про підтримку росії взагалі», — говорить експерт.

Фон зустрічі поставили невдачі російської війни в Україні. Контрнаступ української армії, підтримка України у світі, відсутність виразних перспектив російського вторгнення — все це ставить російського президента на слабку позицію. Путіна сприймають, як слабкого лідера, який напередодні саміту отримав ганебні поразки в Україні. Натомість Китай веде себе обережно.

«Цей саміт став бенефісом для китайського лідера — найбільш впливового учасника саміту. Потім Ердоган та прем'єр Індії, всі інші масовка, і путін в тому числі. Саміт засвідчив як ніколи — зниження впливу і статусної ролі президента путіна. Китай також справедливо стурбований тим, що його постійна підтримка російського вторгнення завдала серйозних збитків як китайсько-європейським відносинам, так і відносинам Китаю в усій Центральній Азії, де більшість країн виступають проти путінського вторгнення», — зазначає політолог.

Експерти зазначають, що Китай не відмовлятиметься від російських енергоресурсів, проте зброї москві не дасть.

«Більше того Китай зараз фактично поступово витискає росію навіть з тих країн, де рф претендує на повний контроль», — підсумовує Володимир Фесенко.

Рекомендовані публікації