47% компаній розраховують на позитивний фінансовий результат у 2023 році

Майже половина членських компаній Європейської Бізнес Асоціації прогнозують позитивну динаміку розвитку свого бізнесу у 2023 році.

47% компаній розраховують на позитивний фінансовий результат у 2023 році

Про це свідчать результати опитування ЄБА, передає Forbes.

Більшість компаній розраховують наступного року на позитивний фінансовий результат.

Цьогорічні результати опитування очікувано демонструють погіршення настроїв та прогнозів топ-менеджерів. Для порівняння: минулого року позитивні прогнози робили 83% СЕО.

Водночас 28% директорів розраховують у 2023 році втримати бізнес-показники на нинішньому рівні, а 25% очікують погіршення стану справ у їхнього бізнесу (минулого року таких було тільки 2%).

Більшість компаній розраховують наступного року на позитивний фінансовий результат. 58% респондентів очікують зростання доходів у гривні, і 43% - у натуральному вираженні. При цьому 31% розраховує на зростання доходів у гривні до 10%. Падіння доходів у гривні прогнозують 31% директорів, у натуральному вираженні — 36%.

При плануванні бюджетів на 2023 рік керівники компаній закладають вартість валюти в середньому на рівні 43 грн/$.

Тільки 1 з 5 СЕО планує наймати нових людей у наступному році. Тоді як більшість директорів, а саме 53% стверджують про плани втримати команду без змін, інші 28% будуть вимушені вдаватися до скорочення штату. При цьому минулого року більше половини компаній планували розширення штату.

1% компаній планують скорочення заробітних плат у 2023 році, ще 26% залишать їх на поточному рівні. Водночас 73% запланували підвищення заробітних плат для співробітників, з них 40% підвищуватимуть платню на рівні від 10% до 20%. Для порівняння, усі респонденти минулорічного опитування планували підвищення заробітних плат своїм співробітникам.

У порівнянні з минулим роком на третину зменшилась кількість підприємців, що планують впровадження нових інвестиційних проєктів, про це повідомили тільки 19% компаній.

Керівники компаній також визначили ТОП-3 завдання до уряду на наступний рік. Перші два пункти вже кілька років поспіль лишаються незмінними. На першому місці — необхідність проведення судової реформи та встановлення верховенства права, на другому — боротьба з корупцією. Третім пріоритетом на наступний рік бізнес-лідери визначили забезпечення макроекономічної стабільності, адже економічна безпека — основа майбутнього відновлення та відбудови України.