Часткова мобілізація в рф це, в першу чергу, війна проти самих росіян — експерт

Вранці 21 вересня російський диктатор Володимир Путін оголосив у Росії часткову мобілізацію та заявив, що підтримає проведення фіктивних «референдумів» з метою анексії окупованих територій України. При цьому диктатор так і не оголосив війну формально, продовжуючи заявляти про спеціальну військову операцію проти України.

Часткова мобілізація в рф це, в першу чергу, війна проти самих росіян - експерт
Часткова мобілізація в рф це, в першу чергу, війна проти самих росіян - експерт

За словами, директор Програми «Право» Українського інституту майбутнього Олександра Чебаненка, оголошена тільки що часткова мобілізація в рф це, в першу чергу, війна проти самих росіян, які хочуть, щоб не було України, але не хочуть за це страждати та вмирати.

«За їхніми законами, мобілізаційні заходи щодо економіки, органів державної влади, збройних сил тощо можливі тільки за умови оголошення загальної мобілізації та введення воєнного стану. Часткова мобілізація, згідно з законодавством рф, передбачатиме можливість легальної мобілізації тільки нового гарматного м'яса в тих чи інших регіонах. Це обмеження не стосується так званої воєнно-транспортної мобілізації. Тобто, авто „для фронту“ можуть забрати за оголошеної як часткової, так і повної мобілізації», — говорить директор Програми «Право» Українського інституту майбутнього Олександр Чебаненко.

З усім тим, можна сказати, що, враховуючи наднизький рівень дотримання законів в рф, оголошена сьогодні часткова мобілізація — це формальний привід для проведення де-факто повної мобілізації, але — за потреб, «по-тихому».

Через сьогоднішні заяви путіна у Росії вже анонсували акцію протесту проти мобілізації.

Активісти руху «Весна» закликають росіян виходити на мітинги о 19:00 в центрі своїх міст. Одне з гасел протесту — «Нет могилизации!».

«Тисячі російських чоловіків — наших батьків, братів і чоловіків — будуть кинуті в м'ясорубку війни. За що вони будуть помирати? За що матері й діти проливатимуть сльози?», — активісти руху «Весна»