Повідомляється про понад 1300 арештів під час протесту росіян проти військової мобілізації

За даними незалежної російської правозахисної групи ОВД-Інфо, у середу російська влада здійснила понад 1300 арештів, пов’язаних із протестами, у той час як тисячі людей демонстрували проти рішення президента володимира путіна призвати військових резервістів до збройних сил країни.

Протести росіян
Протести росіян

Протести спалахнули в кількох російських містах невдовзі після того, як у середу путін оголосив часткову військову мобілізацію, ескалацію російського наступу, яка, як очікується, залучить до служби до 300 000 резервістів у рамках першої військової мобілізації в країні після Другої світової війни.

Перевірені відеозаписи показують, як російські поліцейські затримують протестувальників у середу, штовхаючи їх на землю або запихаючи в автобуси. На одному відео показано, як поліцейський намагається вдарити чоловіка по обличчю біля будівлі на жвавій торговій вулиці; інший показує чоловіка, якого заарештовують після того, як він вигукнув: «Я не маю наміру помирати за путіна» під скромні оплески на мітингу в місті Новосибірськ.

Придушення антивоєнних протестів «свідчить про те, що існує широке невдоволення конфліктом в Україні», — сказав Роберт Інгліш, директор відділу центральноєвропейських досліджень Університету Південної Каліфорнії, зазначивши, що протести відбулися після «придушення попереднього раунду протестів в перші тижні війни».