Деякі країни ЄС пропонують відключити Газпромбанк від SWIFT

Деякі країни ЄС вважають, що черговий пакет антиросійських санкцій має передбачати відключення Газпромбанку від SWIFT, обмеження співпраці з рф у галузі ядерної енергетики та розширення санкцій щодо енергоресурсів.

Газпромбанк
Газпромбанк

За інформацією Bloomberg, Польща, Ірландія та три країни Балтії хочуть, щоб ЄС розширив свої санкції проти російської енергетики та вніс до них заборону на скраплений вуглеводневий газ (СВГ) та обмеження на співпрацю в галузі ядерної енергетики.

Також, як пише видання, пропозиції передбачають виключення більшої кількості банків із міжнародної платіжної системи SWIFT, починаючи з Газпромбанку, який донині не потрапляв у санкційні списки ЄС, хоча через нього російські окупанти отримують зарплату.

Крім того, санкції можуть передбачати посилення обмежувальних заходів, пов’язаних з операціями з криптоактивами, обмеження на страхові послуги, зазначає агентство.

Раніше газета The Financial Times повідомила про те, що у п’ятницю розпочинаються зустрічі представників Європейської Комісії з чиновниками з країн ЄС, на яких обговорюватиметься черговий пакет санкцій стосовно росії.

Також, за даними FT, Польща та країни Балтії поширили власний список заходів щодо росії, які, зокрема, передбачають санкції в галузі інформаційних технологій, банківській сфері та постачанні алмазів.