РФ може застосувати тактичні ядерні бомби потужністю від 0,3 до 100 кілотонн, — AFP

Підірвати таку бомбу можуть над водою або в атмосфері над Україною, щоб створити електромагнітний імпульс, який виведе з ладу електронне обладнання.

РФ може застосувати тактичні ядерні бомби потужністю від 0,3 до 100 кілотонн, — AFP

Слабко завуальована погроза президента владіміра путіна застосувати ядерну зброю в Україні, якщо буде поставлена ​​під загрозу «територіальна цілісність» росії, викликала глибоку дискусію на Заході щодо того, як він відповість.

«Ті, хто намагається шантажувати нас ядерною зброєю, повинні знати, що вітер може повернути і в їх бік», — сказав путін, додавши: «Це не блеф».

Кілька експертів і офіційних осіб поговорили з AFP про можливі сценарії, які можуть виникнути, якщо росія здійснить ядерний удар.

Аналітики кажуть, що Москва, швидше за все, розгорне одну або кілька «тактичних» або бойових ядерних бомб.

Тактичні ядерні боєприпаси — це невелика зброя потужністю від 0,3 до 100 кілотонн порівняно з 1,2 мегатоннами найбільшої стратегічної боєголовки США або 58-мегатонною бомбою, випробуваною СРСР в 1961 році.

Тактичні бомби створені для обмеженого впливу на полі бою порівняно зі стратегічною ядерною зброєю, яка призначена для боротьби і перемоги у повній війні. Але слова «маленький» і «обмежений» відносні: атомна бомба, скинута США на Хіросіму в 1945 році, мала потужність лише 15 кілотонн.

Аналітики кажуть, що метою росії при застосуванні тактичної ядерної бомби в Україні було б змусити її здатися або підкоритися перемовинам, а також розколоти західних прихильників України.

Марк Кенсіен, військовий експерт з Центру стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) у Вашингтоні, сказав, що росія, швидше за все, не використовуватиме ядерну зброю на лінії фронту.

Захоплення 20 миль (32 км) території може вимагати використання кількох ядерних бомб — це величезні ризики наслідків застосування ядерної зброї і ядерних опадів.