Росія стане найбільшим вигнанцем у світі, ніж будь-коли, якщо застосує ядерну зброю — військовий експерт

В адміністрації президента США Джо Байдена вже заявили про план дій, якщо Росія застосує ядерну зброю.

Росія стане найбільшим ізгоєм у світі, ніж будь-коли, якщо застосує ядерну зброю - військовий експерт
Росія стане найбільшим ізгоєм у світі, ніж будь-коли, якщо застосує ядерну зброю - військовий експерт

Про це в інтерв’ю CBS заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

На запитання, чи США контактували у приватному порядку з кремлем щодо загрози ядерної війни, Блінкен відповів ствердно: «Так. Дуже важливо, щоб Москва почула від нас і дізналася від нас, що наслідки будуть жахливими. І ми дуже чітко дали це зрозуміти».

За словами глави Держдепу, «в Путіна є чіткий вихід з війни, яку він розпочав, — це покласти їй край. Якщо Росія припинить воювати — закінчиться війна, якщо припинить Україна — закінчиться Україна».

Про плани США і ядерну загрозу сьогодні спеціально для I-UA.tv розказав військовий експерт Микола Голомша.

«Плани однозначно у США, у Британії вже давно розробленні на випадок застосування ядерної зброї путіна. І про це точно проінформована Україна. Що це за план? Було б дивно, як би вони проінформували все населення про нього. Утім, Британія вже заявила, що у разі, якщо путін застосує ядерну зброю, то їхня країна може завдавати удару по території рф. У випадку США, то наслідки для рф далекосяжними. За словами Байдена, у цьому випадку росія „стане більшим ізгоєм у світі, ніж будь-коли“. Дії у відповідь США залежатимуть від масштабів дій росі. Утім, США, як одна із самих провідних держав світу мають можливість проводити і превентивну роботу, вони мають можливість спрацювати на випередження. США дійсно можуть завдати путіну нищівного удару», — зауважує військовий експерт.

Путін знову вдається до ядерного шантажу. Якщо оцінювати російський ядерний арсенал у цифрах, то це не дає жодного уявлення про реальні можливості. Якщо не проходила випробувань роками — а російський ядерний арсенал не проходив їх роками — є величезний ризик, що вона не спрацює, як потрібно, говорять експерти.

«Путін звик лякати і шантажувати, утім з такого великого шуму, як правило нічого виходить, ніяких передумов і підстав, щоб вдарити ядерною зброєю у путіна немає. Він зараз шантажує для того, щоб налякати світ, щоб впливати на країни західного світу і вони вплинули на Україну, а вона віддала свої окуповані території. Ось, скоріш за все, для чого це робиться. Утім, як ми бачимо погрози путіна на Захід не діють, як і не діють на Україну», — говорить Микола Голомша.

Як відмітив експерт, навіть, якщо путін і наважиться застосувати проти України ядерну зброю, не виключно, що серед його оточення хтось йому завадить це зробити.

«Цим керує не один путін. Так, він віддає наказ по застосуванню, але після цього застосування ядерною зброї проходить, як мінімум через 7 людей, не виключно, що хтось із них цього не зробить. Адже, багато, хто розуміє, що кожен, хто буде причетним до ядерної зброї — чекають страшенні наслідки, це буде смертна кара міжнародного кримінального суду», — зазначає експерт.

Вигоди, яких Володимир Путін намагається досягти, піднімаючи ставки, кажуть експерти, здаються абсолютно ілюзорними, порівняно з реальними ризиками для його режиму. Судячи з нещодавнього саміту ШОС в Узбекистані, від Кремля починають дистанціюватися країни, які ще нещодавно були налаштовані давно були налаштовані до нього доброзичливо чи нейтрально.

Рекомендовані публікації