З України можуть виїхати ще 5 мільйонів людей: подробиці

За найгіршого сценарію країну можуть покинути ще до 5 млн українців, окрім 1,2 млн, які вже виїхали з країни з 24 лютого.

З України можуть виїхати ще 5 мільйонів людей: подробиці

Як повідомила прес-служба Національного агентства з питань державної служби, про це заявила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова.

«З 24 лютого до 19 вересня з України виїхали близько 8,4 млн людей. В’їхали за цей час — 7,2 млн. Наразі за кордоном перебувають 1,2 млн людей з України. Вагому частину із них, окрім жінок із дітьми, складають малий прикордонний рух, відрядження, відпустки, виїзд іноземців у перші дні війни, перетин кордонів з метою пільгового ввезення автомобілів, тощо», — цитує прес-служба Лібанову.

Вона припускає, що, окрім понад мільйона українців, які вже перебувають за кордоном, Україна може додатково втратити щонайменше 500−600 тисяч людей. Водночас максимальна кількість емігрантів може сягнути 5 млн. Цей сценарій стане реальним у випадку затягування війни. За таких умов існує ризик, що після скасування воєнного стану до українок з дітьми почнуть переїздити чоловіки.

«У світі відбувається жорстка конкуренція за трудові ресурси. Європа старішає сильніше за Україну і компенсує це старіння емігрантами. Українці, що виїхали, є добре освіченими, значну їх частину складають діти шкільного і студентського віку. Відтак, якщо ця хвиля емігрантів пробуде у Європі більше року, є ризик, що більшість не повернеться додому», — підкреслила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень.

Лібанова наголосила на важливості комунікації з громадянами за кордоном, аби уникнути найбільш негативного сценарію.

«Люди мають відчувати себе українцями і зберігати зв’язки з Україною. Для цього потрібні зусилля як на рівні держави, так і місцевих громад, шкіл, садочків, роботодавців. Важливо, аби роботодавці зберігали зайнятість працівників, які виїхали з України. Інакше після війни втратимо робочу силу. Відзначу, що з початком війни в Україну повернулися близько 180 тисяч чоловіків, які виїхали з країни раніше. Вони верталися свідомо, із рішенням захищати свої країну. На такий рівень свідомості робимо ставку, коли аналізуємо перспективи повернення українців з-за кордону», — зауважила Лібанова

Рекомендовані публікації