Шольц назвав мобілізацію в рф «актом розпачу» путіна

Канцлер ФРН Олаф Шольц прокоментував результати псевдореферендумів, які росія з 23 по 27 вересня проводила на окупованому півдні та сході України.

Олаф Шольц
Олаф Шольц

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Результати «голосування» на окупованих росією територіях України не мають значення для Німеччини, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц в інтерв'ю газеті Neue Osnabrücker Zeitung у середу, 28 вересня.

«Ми не визнаємо результатів цих фіктивних „референдумів“ і продовжимо підтримувати Україну з такою ж силою», — наголосив Шольц.

«Німеччина в межах своїх можливостей підтримує Україну і водночас робить все можливе, щоби не допустити прямого конфлікту між НАТО та росією», — сказав Шольц. Канцлер ФРН неодноразово заявляв, що Україна отримуватиме важке озброєння радянського зразка з інших країн Організації Північноатлантичного договору, запаси якого в цих країнах будуть поступово поповнюватися сучасною західною технікою через так званий круговий обмін.

У рамках такого обміну Німеччина вже передала Україні понад 100 бойових машин піхоти та танків, нагадав Шольц. «Деякі критики поводяться так, ніби ми постачаємо тільки каски», — додав він. За словами німецького канцлера, поставлені Києву самохідні гаубиці, системи залпового вогню та зенітні самохідні установки Gepard уже зробили «дуже важливий внесок в успіх Збройних сил України на сході країни».

Коментуючи оголошену президентом рф володимиром путіним мобілізацію, Шольц назвав цей крок черговою помилкою: «путін робить помилки за помилками. Він міг би негайно покласти край цій війні, вивівши свої війська, а потім розпочавши переговори з Києвом».

Мобілізацію канцлер Німеччини назвав «актом розпачу та дещо панічною реакцією на невдачі російських збройних сил на сході України».

Відповідаючи на запитання, чи вірить він, що путін може застосувати в Україні ядерну зброю, Шольц сказав, що ніхто не може знати цього напевно. «Хто знає? Але, як і президент США Джо Байден, я хочу звернутися до росії та сказати дуже ясно: забудьте про це», — заявив Шольц.