«Ми дійсно знаходимось за крок від того, як може вибухнути Північний Кавказ», — політичний експер Ігор Чаленко

Містами рф котяться протести проти мобілізації. Найактивніше бунтують дагестанці. У Дагестані відбуваються жорсткі зіткнення із силовиками, але активність дагестанців не підтримали навіть в інших національних утвореннях Північного Кавказу.

"Ми дійсно знаходимось за крок від того, як може вибухнути Північний Кавказ", - політичний експер Ігор Чаленко
"Ми дійсно знаходимось за крок від того, як може вибухнути Північний Кавказ", - політичний експер Ігор Чаленко

Оголошена російським диктатором володимиром путіним мобілізація зруйнувала міфи про «єдність росії» та показала імперське обличчя росіян регіонам з національними меншинами. На вулиці збираються вийти і кабардинці. Назріває протест у черкесів. Були непоодинокі сигнали з Чечні, що є системний масовий саботаж призову. Були випадки відмови йти на фронт серед кадировців. Все це супроводжувалося репресіями і насильством проти чеченців і їхніх родин. За словами політичного експерта Ігора Чаленка, Дагестан може стати початком кінця режиму путіна. Імовірність відокремлення цього регіону стає дедалі реальнішою.

«Я не бачу нині сильних передумов для швидкого адміністративного виходу Дагестану зі складу рф. Однак варто зауважити, що нинішні масштабні протести проти мобілізації мають зокрема й етнічну складову. Руських серед жителів республіки — буквально 3%. Натомість Даргинці, Лезгіни, Аварці та Кумики разом займають понад 74%. Тобто ми бачимо в сплеск і вихід соціального невдоволення, що ґрунтується на затяжному пригніченні кремлем народів, що населяють країну. Ми дійсно знаходимось за крок від того, як може вибухнути Північний Кавказ. Це не лише Дагестан, але і Чечня, і Карачаєво-Черкесія, й інші республіки. Ця подія може спровокувати справжній „Ефект метелика“, що потягне за собою подальші дезінтеграційні події всередині росії», — говорить політичний експерт Ігор Чаленко.

Такої думки дотримуються і міжнародні аналітики, і представники української влади. Так, секретар РНБО О. Данилов раніше наголосив на тому, що росія повільно розвалюється, а народи, які вона колись колонізувала, хочуть відокремитися. Він переконаний, що доля рф вирішуватиметься після перемоги України, коли всі поневолені народи вийдуть зі складу цієї держави-агресорки. Тепер з росією має стати те, що не так давно сталося з Радянським Союзом — розпад, боротьба та оголошення суверенітету окремих регіонів з утворенням кількох держав, з яких лише одна буде називатися росія.

Про розпад росії заговорили у США.

США мають готуватися до припинення існування Росії у її нинішньому вигляді, і цей процес уже розпочався. Про це заявив не хто-небудь, а американський генерал, екс-командувач військ США в Європі Бен Ходжес у своєму Twitter.

«Я думаю, що військові цілі США в цьому конфлікті повинні включати „деімперіалізацію“ Росії. Мені здається, що ми бачимо початок кінця Російської Федерації в її вигляді. Ми повинні бути готові до цього… Ми не були готові до кінця СРСР», — написав Бен Ходжес.

Рекомендовані публікації