Зеленський мав низку переговорів з світовими лідерами та високопосадовцями ЄС: подробиці

Протягом 28 вересня український президент Володимир Зеленський мав плідний день на дипломатичні розмови з лідерами Заходу та високопосадовцями ЄС.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

За словами глави держави, головним завданням України зараз є «координація дій з партнерами у відповідь на організовані росією фальшиві референдуми та всі пов’язані з ними загрози».

Про це розповів український президент у традиційному відеозверненні до співгромадян 28 вересня.

Зеленський мав переговори з:

главою Туреччини Ердоганом,

канцлером Німеччини Шольцом,

премʼєр-міністром Канади Трюдо,

премʼєр-міністеркою Британії Трасс,

генеральним секретарем ООН Гутеррішем,

президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

«Головним нашим завданням зараз є координація дій з партнерами у відповідь на організовані росією фальшиві референдуми та всі пов’язані з ними загрози. Зараз не 2014 рік. Усі все розуміють. І обов’язково діятимуть. Усім дякую за чітку й недвозначну підтримку. Усім дякую за розуміння нашої позиції. Україна не може й не буде миритися з будь-якими спробами росії захопити будь-яку частину нашої землі», — запевнив він.

Зеленський розповів про розмову з Ердоганом. Глава держави ще раз подякував турецькому лідеру за допомогу у звільненні українських війських із російського полону. Він запевнив, що командири з «Азовсталі», які перебувають у Туреччині, уже найближчим часом зможуть побачитися зі своїми рідними. Україна працює для цього.

«Також, до речі, вже почалась реалізація плану допомоги кожному з тих, хто був звільнений з полону нещодавно. Вони отримують першочергові елементи допомоги. Передусім це медична підтримка — усім їм потрібне відновлення після того, через що їм довелося пройти в полоні. Ця робота — на контролі в омбудсмена, у представників Офісу, у розвідки, Міністерства внутрішніх справ, СБУ, Міністерства охорони здоров’я, командування Медичних сил. І ми поширимо відповідні заходи, які детально напрацьовуються зараз, на всіх наших людей, яких ми звільняємо з полону окупантів. Ще раз підкреслю: ми пам’ятаємо про всіх наших людей і намагаємося звільнити кожного й кожну з полону, про жодного українця не забули», — додав очільник України.

Рекомендовані публікації