Заявка України в НАТО, як спосіб зупинити російську агресію — Володимир Фесенко

Президент Володимир Зеленський оголосив про подачу Україною заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу.

Заявка України в НАТО, як спосіб зупинити російську агресію - Володимир Фесенко
Заявка України в НАТО, як спосіб зупинити російську агресію - Володимир Фесенко

«Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України — реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто», — заявив президент України Володимир Зеленський.

Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку.

«Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО», — зазначив президент України.

За словами політичного експерта Володимира Фесенка, заявка України в НАТО цілком правильна і доречна відповідь путіну на сьогоднішні його заяви.

«Це наша політична, суто політична відповідь путіну на його рішення про анексію українських територій, областей. Утім, окрім цієї позитивної відповіді є ще одна — це Лиман. Це демонстрація того що ми і далі будемо звільняти окуповані території. Також це сигнал нашим партнерам, треба бути рішучими, гарантії безпеки зараз потрібні не тільки Україні», — говорить політичний експерт.

Коли Україна може вступити в НАТО?

«Ми маємо отримати позитивну відповідь і, скоріш за все, ми її отримаємо. Вона може бути не зараз, може бути після закінчення війни, утім НАТО буде захищати Україну вже зараз. Безумовно ризик є, але у путіна все менше вибору, у нього залишиться єдиний інструмент для ескалації — це ядерна зброя. І зупинити путіна може тільки позитивна відповідь для України про вступ НАТО», — зауважує експерт.