Експерт розповів, чому голова НБУ Кирило Шевченко йде у відставку та хто очолить Нацбанк

Голова НБУ Кирило Шевченко йде у відставку, тому що Нацбанк має очолити людина, яка орієнтована на західних партнерів.

Ігор Рейтович
Ігор Рейтович

Про це під час ефіру заявив політолог Ігор Рейтович.

«Чутки про його відставку ходили достатньо давно. Вона б мала відбутися, ще кілька місяців назад. Але його попросили поки різьких кроків не робити та певний час ще на посаді протриматися. Вже відомо, хто очолить Нацбанк. Це, скоріше за все, буде людина з системи — екс-голова Ощадбанку Пишний, тому кардинальних змін не відбудеться. Я б розлядав цю відставку, як посилення певних груп впливу, які є у владі та намагаються ставити на важливі посади людей. Також не будемо забувати, що очікується надходження фінансової допомоги від західних партнерів. Можливо новий очільник буде більш піддатливий з точки зору збільшення рівня інфляції, або до друку гривні, щоб вирівняти ситуацію на ринку», — каже експерт.

За його словами, взимку очікується посилена фінансова допомога, адже буде опалюльваний сезон.

«Тому контроль над цими коштами та їх використання, представляє певний інтерес для наших західних партнерів. А нинішній очільник НБУ не мав зв’язки на Заході, які важливі для отримання донорської допомоги. Новий очільник буде прислухатися до порад, які будуть відбуватися в банківському і фінансову секторі», — зазначав експерт.

На запитання чи очікувати економічну кризу в країні після відставки голови НБУ, І. Ретович зазначив, що економіка України нині знаходиться не в найкращому стані.

«Були побоювання, що очікується фінансова криза. Тобто у нас не буде вистачати грошей на збереження курсу долару, і треба буде займатися подальшим знеціненням гривні. Проте всі обмежуючі чи стабілізуючі заходи, які будуть проводити європейські країни будуть повторюватися у нас. Новий очільник НБУ зможе втримати ситуацію під контролем, та не допустити серйозних коливань та падіння гривні», — резюмує І. Рейтович.