Мінекономіки розповіло, як війна вдарила по ринку праці в Україні

Майже 5 млн внутрішньо переміщених осіб в Україні втратили робочі місця, ще майже 3 млн осіб працездатного віку залишаються за кордоном.

Мінекономіки розповіло, як війна вдарила по ринку праці в Україні

Про це повідомляє Міністерство економіки за підсумками міжнародного семінару, проведеного спільно з Міжнародною організацією праці та Європейським управлінням праці.

«Переважна більшість українців, які виїхали за межі України, — це жінки, діти та особи віком від 60 років. За оцінками МОП, 2,75 млн осіб, які виїхали, перебувають у працездатному віці. З них 43,5% (або 1,2 млн) працювали до початку бойових дій та залишили або втратили роботу згодом. Дві третини таких українців мають вищу освіту, а майже половина (49%) були зайняті у висококваліфікованих професіях», — зазначила заступник міністра економіки Тетяна Бережна.

Вона додала, що за міжнародними експертними оцінками понад 6,4 млн українців виїхали за кордон через війну. Близько 7,7 млн осіб стали внутрішньо переміщеними особами.

«5 млн ВПО втратили робочі місця, близько 3 млн осіб, що належать до робочої сили, через війну досі залишаються за кордоном», — зазначили в міністерстві.

Заступник міністра економіки наголосила, що, враховуючи ситуацію, поряд із традиційними для ООН гуманітарними та соціальними напрямками співробітництва, доцільно реалізовувати заходи, спрямовані на підтримку та розвиток ринку праці.

За даними системи моніторингу чисельності населення, що спирається на дані мобільних операторів, щодня кількість осіб, які перебували за межами України протягом квітня-вересня 2022 року, становила близько 3 млн осіб. Станом на 25 вересня 2022 року вона досягла 3,2 млн осіб.

Розподіл за соціальним статусом був наступним: 42% - працюючі особи, 17% - не працюючі, 8% - студенти, 23% - пенсіонери, 10% - не вдалося визначити.

За віковими групами кількість осіб, які перебували за кордоном, розподілилася наступним чином: 7% - особи до 20 років, 11% - 20−29 років, 21% - 30−39 років, 16% - 40−49 років, 33% - понад 50 років, 12% - не вдалося визначити.