Росіяни вивезли в невідомому напрямку сотні українців, які перебували на російсько-естонському кордоні

З південно-східної ділянки російсько-естонського кордону вантажівки в невідому напрямку вивезли сотні українських біженців, які перебували там останніми днями.

Ділянка російсько-естонського кордону в Нарві
Ділянка російсько-естонського кордону в Нарві

Про це заявив міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс, повідомляє ERR.

Департамент поліції та прикордонної охорони Естонії намагається отримати більше інформації щодо подальшої долі українців.

«Раніше на кордоні чекали трохи понад тисяча людей, а сьогодні їх там уже немає — їх посадили на вантажівки та відвезли», — сказав Ляенеметс у середу у передачі «Uudis+» на радіостанції Vikerraadio.

«Ми не знаємо, куди їх відвезли. Департамент поліції та прикордонної охорони наразі працює над отриманням цієї інформації», — додав він.

За словами міністра, поліція використовує безпілотники, щоб з'ясувати, чи не направляє російська влада українців кудись у зелену прикордонну смугу, як це робила білорусь з біженцями з Африки та Азії минулого року на кордоні з Литвою та Латвією.

В останні дні на російській стороні біля південно-східного кордону Естонії зібралася понад тисяча людей, переважно українців, в'їзду яких до Естонії російська влада перешкоджала, затягуючи прикордонні процедури. Росіяни створили чергу, в якій люди чекали перетину кордону по кілька діб.

Ляенеметс визнав, що Естонія може лише робити припущення про реальні причини такої ситуації.

«Напевно, наказ все це зробити прийшов зверху», — сказав він.

Міністр наголосив, що у будь-якому випадку Естонія не допустить незаконного перетину кордону.

Ляенеметс сказав, що якщо росія масово направлятиме людей на незаконний перетин кордону, то Естонія не зможе виходити з того, що всі ці люди є українськими біженцями.

«Звичайно, у цьому натовпі опиняться і всі інші, а також громадяни російської федерації, і всілякі агенти та інші люди», — переконаний він.

За словами міністра, Естонія також встановила зв'язок з українським посольством, щоб перевіряти біографії людей, які прибувають, аби з'ясувати, чи є вони тими, за кого себе видають.


Джерело: ERR

Рекомендовані публікації