НАБУ кришує контрабанду та корупціонерів — Олег Шрам

За останні три роки детективи НАБУ не притягнули до відповідальності жодного митника, і таких сфер, де бюро бездіє, дуже багато.

Олег Шрам
Олег Шрам

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив екс-радник директора ДБР, голова ГО «Рада громадського контролю» Олег Шрам.

https://i-ua.tv/programs/tochka-zoru/65567-u-borotbi-z-koruptsiieiu-zavzhdy-peremahaie-koruptsiia-dovedeno-antykoruptsiinymy-orhanamy

«Одна з проблем правоохоронних органів — призначення кадрів, друга — інституційна. Головна проблема при створенні антикорупційних органів — НАБУ наділили повноваженнями розслідувати злочини, які були вчинені ТОП- посадовцями. Наприклад, депутатами, чиновниками та держорганами, де сума збитків перевищує певну межу. Тобто, крім НАБУ, ніхто більше немає прав розслідувати ці кримінальні провадження. Фактично НАБУ є безконтрольним. Вони роблять все, як їм хочеться — не поспішають розслідувати справи. Крім того, ніхто перед ними не ставить завдання. За останні три роки детективи НАБУ не притягнули до відповідальності жодного митника. При тому, що ми знаємо, що корупція на митниці є. Через це бюджет недоотримає 300 млрд грн за рік. Це тільки за минулий рік. І таких сфер дуже багато, це не тільки митниця. НАБУ саботує та бездіє, бере хабарі та кришує контрабанду. Корупціонери це бачать, та почуваються захищеними, адже складається враження, що є домовленість між НАБУ та корупціонерами — каже О. Шрам.

Також експерт розповів, чому НАБУ не розслідує справи ТОП- чиновників В. Гонтарєвої, Я. Смолія та К. Живаго.

«НАБУ не розслідує справу Гонтарєвої, Смолія та Живаго та інших осіб, адже вони не займають ніяких посад, тому вони їм просто не цікаві. Адже вони не ухвалюють ніяких важливих рішень в нашій державі. НАБУ цікаві особи, які займають ті чи інші посади. Притягають їх до відповідальності, коли ті закінчують каденцію. Хоча це не впливає на загальний рівень правопорядку та корупції» — резюмує О. Шрам.