Людство вперше за свою історію змогло змінити траєкторію космічних тіл

NASA назвали це «переломним моментом для захисту планети та всього людства».

Уламки, які злетіли з поверхні Діморфоса після навмисного зіткнення космічний корабеля DART із астероїдом
Уламки, які злетіли з поверхні Діморфоса після навмисного зіткнення космічний корабеля DART із астероїдом

NASA отримало підтвердження того, що перша спроба людства вплинути на траєкторію космічних тіл закінчилася успіхом. Космічний корабель DART, який 26 вересня врізався в астероїд Діморфос, зміг змінити його траєкторію.

Про це повідомляє NASA.

Науковці підтвердили, що зіткнення DART з Діморфосом змінило його орбіту навколо великого астероїда Дідімос на 32 хвилини у перерахунку на час оберту. До зіткнення Діморфос проходив повне коло навколо Дідімоса за 11 годин і 55 хвилин, а після — за 11 годин і 23 хвилини.

Науковці розраховували скоротити орбітальний шлях Діморфоса довкола Дідімоса на 10 хвилин, але казали, що вважали б успіхом щонайменше 73 секунди. Так, DART перевершив цей мінімальний контрольний показник більш ніж у 25 разів.

У NASA наголосили, що це перший штучний випадок зміни руху космічного тіла в історії, і назвали досягнення «переломним моментом для захисту планети та всього людства».

Ця місія обійшлася NASA у 330 мільйонів доларів. Так, ще у листопаді 2021 року ракета SpaceX запустила космічний апарат DART. Він попрямував до безпечної для Землі пари астероїдів під назвами Діморфос та Дідімос. Діаметр першого становить 163 метри, другого — 780 метрів. Діморфос обертається довкола Дідімоса.

Більшість шляху космічний апарат пролетів під дистанційним управлінням керівників польотів NASA, але в останні години перед зіткненням ним керувала автономна бортова навігаційна система. Зрештою DART врізався в астероїд зі швидкістю у 24 тисячі кілометрів за годину.


Джерело: NASA