Проблема у відсутності політичної еліти, — експерт про політичну систему в Україні

12 жовтня в програмі «Точка зору» ведучий Володимир Тетерук разом з гостем обговорили суспільно-політичний устрій в Україні, успадкованого ще від УРСР.

Теодор Дяків у програмі "Точка зору"
Теодор Дяків у програмі "Точка зору"

Тридцять років так званих реформ не дали Україні повноцінно, на рівних увійти в європейську спільноту, не дозволили стати членом безпекового союзу під егідою НАТО. Натомість отримали корупцію, провал соціально-економічної сфери та імітацію політичної діяльності. Усе це послабило країну й зробило її привабливою та на вигляд легкою здобиччю для рашистів. І нині, на 8-му місяці війни, українці мають чітко усвідомити, що без зміни суспільно-політичного устрою, успадкованого ще від УРСР, вони приречені ходити по колу цивілізаційної безнадійності.

Гостем цього випуску став громадський діяч і співзасновник Конгресу українських громад Теодор Дяків.

«Відносини між народом і державою, між народом і інститутами держави, характер цих відносин визначають, чи успішне суспільство, чи воно в стадії стагнації, відсутності розвитку, як ми це спостерігаємо вже 30 років в Україні», — вважає експерт.

На його думку, Україна має деякі європейські елементи: техніка, інтернет, розвиток комунікації. Проте в країні немає дискусії про політичну організацію суспільства.

Дяків наголосив, що характер відносин між народом і державою визначають чотири інститути: місцеве самоврядування, виборча, судова і правоохоронна система.

«Вони створюють або атмосферу справедливості у цих відносинах і по вертикалі, і по горизонталі в суспільстві між громадянами, або систему несправедливості, що ми спостерігаємо вже більше 30 років. А все решта — розвиток економіки, медицина, освіта — залежне від тих чотирьох інститутів держави. От тут треба робити першочергові реформи», — підкреслив громадський діяч.

Теодор Дяків сказав, що українці схильні до індивідуальної самостійності. Саме це і дає такий тип держави як республіка. «Але є проблема у відсутності політичної еліти. Сьогодні ми маємо імітацію республіки, одну назву „республіка“», — пояснив він.

Гість вважає, що волонтери, які проявили себе після повномасштабного вторгнення росії в Україну, можуть протестувати змістовно, з чіткими вимогами. Тож саме вони могли б стати політичною елітою в країні.