Допомагав оминати санкції Дерипасці: у Британії заарештували бізнесмена

Британського бізнесмена Грема Бонем-Картера за звинуваченням у допомозі з обходом санкцій США російському олігарху Олегу Дерипасці.

Олег Дериспака
Олег Дериспака

Британського бізнесмена Грема Бонема-Картера заарештували за звинуваченням США в змові з метою порушення санкцій, накладених на російського олігарха Олега Дерипаску.

Про це пише Reuters із посиланням на прокуратуру.

Бонем-Картер був заарештований у Британії, федеральні прокурори Манхеттена заявили, що добиватимуться його екстрадиції. Після запиту США про екстрадицію Бонем-Картера було звільнено під заставу.

Згідно з заявою прокуратури, Бонем-Картер платив за американську нерухомість Дерипаски та намагався вивезти витвори мистецтва алюмінієвого магната із США за кордон.

За даними прокуратури, у 2021 році Бонем-Картер перевів трохи понад $ 1 млн з російського банківського рахунку компанії, яку він контролював від імені Дерипаски, на нью-йоркський банківський рахунок компанії Gracetown, яка управляє житловою нерухомістю російського олігарха в США.

За словами прокурорів, платежі призначалися для оплати утримання двох житлових будинків Дерипаски у Нью-Йорку та одного у Вашингтоні. Ці будинки він придбав у період із 2005 по 2008 рік.

«Бонем-Картер приховав джерело фінансування утримання та управління щедрими активами Дерипасці в США, порушуючи міжнародні санкції», — заявив головний федеральний прокурор Манхеттену Даміан Вільямс.

Цього ж року британський бізнесмен намагався передати витвір мистецтва, куплений Дерипаскою в аукціонному будинку в Нью-Йорку, Лондон. За словами прокурорів, він неправдиво повідомив аукціонний будинок, що цей предмет мистецтва не належить Дерипасці.

Прокурори заявили, що Бонем-Картер працював на організації, контрольовані Дерипаскою, приблизно з 2003 року. Він керував житловою нерухомістю бізнесмена у Британії та Європі.