Про Україну там ні слова, — експерт про 6-й саміт із взаємодії та заходів довіри в Азії

У Казахстані завершився 6-й саміт із взаємодії та заходів довіри в Азії. Цей міжнародний майданчик уже діє 30 років і нині, фактично, набуває статусу міжнародної організації.

Олег Бай у програмі "Точка зору"
Олег Бай у програмі "Точка зору"

Це обговорили в програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv.

Гостем випуску 14 жовтня став Генеральний консул України в місті Алмати у 2000−2004-х роках, Надзвичайний і повноважний посланник України Олег Бай.

Він вважає, що українці недостатньо уважно дивляться на ті процеси, які відбуваються поза звичним усталеним роками полем зору, зокрема в Азії.

«А в Азії відбуваються дуже цікаві процеси. Чого чекати найближчими днями? Трансформації цієї наради в повноцінну міжнародну організацію. Крім того, я думаю, буде зроблений великий наголос на економічному співробітництві держав-учасниць», — зауважив експерт.

Журналіст-міжнародник підкреслив, що на таких самітах про Україну не йдеться.

«У мене неприємне таке враження. Говорити про світову систему безпеки, говорити про систему колективної безпеки, говорити про протидію агресії, говорити про контртерористичну співпрацю і ніде ні пів слова про те, хто зараз у світі є державою-агресоркою, окупанткою, терористкою», — так сказав дипломат про саміт і ставлення на ньому до росії.

У Центральній Азії все чіткіше проявляють себе Китай і Туреччина, які можуть визначити на десятиліття долю не лише цього регіону, а й усього Євразійського простору. Не випадково президент росії володимир путін взяв участь у саміті, шукаючи зустрічі з майбутніми лідерами.

Проте Олег Бай вважає: «якщо ти мовчиш і просто спостерігаєш за злочинами, то ти до певної міри співучасник цих злочинів».