росія зосередила біля кордону з Норвегією бомбардувальники

росія зосередила на авіабазі Олєнья на Кольському півострові біля кордону Норвегії стратегічні бомбардувальники, здатні нести ядерні заряди. Ймовірно, це пов’язане з ядерним шантажем росії на тлі її поразки в Україні.

росія перекинула стратегічні бомбардувальники на базу біля Норвегії
росія перекинула стратегічні бомбардувальники на базу біля Норвегії

Про це повідомляє норвезьке видання Faktisk з посиланням на супутникові знімки компанії Planet Labs.

На знімку, датованого 7 жовтня, видно розташування семи бомбардувальників Ту-160 і чотирьох — Ту-95. Через два дні супутник зафіксував один Ту-160 на злітній смузі авіабази.

30 вересня про перекидування бомбардувальників до кордону з Норвегією писало видання The Jerusalem Post. Тоді на Олєньє було чотири Ту-160 і три Ту-95.

Зазвичай стратегічні ці бомбардувальники базуються на повітряній базі Енгельса, що за 720 кілометрів на південний схід від москви. На переконання військових експертів, ці маневри можуть бути пов’язані з традиційними осінніми навчаннями «Гром». При цьому деякі екперти припускають, що перекидування бомбардувальників може бути складовою ядерних погроз путіна.

Норвезький військовий експерт Ларс Педер Хага нагадав, що востаннє рф проводила ядерні навчання «Гром» у лютому 2022 року — менш ніж за тиждень до повномасштабного вторгнення росії в Україну. «Вони однозначно були попередженням Заходу, щоб він не втручався», — зауважив він.