НАТО проведе навчання з ядерного стримання в Європі

В Альянсі запевнили, що навчання є регулярними, щорічними та не пов’язані із поточними світовими подіями.

НАТО проведе навчання з ядерного стримання в Європі

З понеділка, 17 жовтня, військово-повітряні сили НАТО відпрацьовуватимуть можливості ядерного стримування із залученням десятків літаків над північно-західною Європою.

Про це повідомили в НАТО.

«Навчання, які триватимуть до 30 жовтня, є звичайними, періодичними навчальними заходами і не пов’язані з будь-якими поточними світовими подіями», — йдеться в повідомленні.

У навчаннях Steadfast Noon братимуть участь 14 країн і близько 60 літаків різних типів, зокрема винищувачі четвертого і п'ятого поколінь, а також літаки-розвідники та літаки-заправники. Як і в попередні роки, візьмуть участь дальні бомбардувальники B-52 США; цього року вони літатимуть з авіабази Майнот у Північній Дакоті.

Тренувальні польоти проходитимуть над Бельгією, яка приймає навчання, а також над Північним морем і Сполученим Королівством. Бойова зброя не використовується, заявляють у відомстві.

«Ці навчання допомагають гарантувати, що ядерне стримування Альянсу залишається безпечним, захищеним і ефективним», — сказала речник НАТО Оана Лунгеску.

У новій Стратегічній концепції НАТО, ухваленій лідерами Альянсу на Мадридському саміті в червні, чітко зазначено, що «фундаментальною метою ядерного потенціалу НАТО є збереження миру, запобігання примусу та стримування агресії». У ньому наголошується, що «поки існує ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом. Метою НАТО є безпечніший світ для всіх; ми прагнемо створити середовище безпеки для світу без ядерної зброї».