США закликають Європу посилити економічну допомогу Україні — The Washington Post

США дедалі наполегливіше підштовхують ЄС до збільшення фінансової допомоги Україні

США закликають Європу посилити економічну допомогу Україні — The Washington Post

Кілька разів цього тижня під час зустрічей світових фінансових лідерів у Вашингтоні міністр фінансів США Джанет Йеллен закликала своїх колег прискорити як надання допомоги, так і її обсяги.

Нові прогнози Світового банку передбачають, що цього року економіка України скоротиться на 35 відсотків, а інфляція може сягнути 40 відсотків, що близько до визначення гіперінфляції. Експорт різко впав, податкові надходження скоротилися, мільйони людей бігли, а російські атаки знищили найважливішу інфраструктуру, включно з електромережею, констатує видання. Тому наданої міжнародної допомоги виявилося замало.

США виділили 8,5 млрд доларів і до кінця року виплатять ще 4,5 мільярда, тоді як Євросоюз пообіцяв 11 млрд євро, але виділив лише близько трьох, та й ті у кредит.

Газета відзначає «назрівало розчарування діями ЄС». У Євросоюзі на ці претензії відповідають, що ухвалили мільйони біженців з України, тому не варто недооцінювати внесок Європи. Також чиновники з Брюсселя заявили газеті, що ЄС братиме активну участь у повоєнному відновленні України.

Рекомендовані публікації