рф потрібна Китаю, як молодший партнер — експерт

росія потрібна Китаю, як молодший партнер або як сировинний придаток.

лідер китаю та голова рф
лідер китаю та голова рф

Про це під час ефіру заявив політолог Віталій Кулик.

«Китай не зацікавлений в жодних союзницьких відносинах. Тобто рф для КНР не союзник, а попутник, дії якого співпадають з цілями, які переслідує Китай. Зокрема, це послаблення Заходу, відволікання уваги від ситуації в тихоокеанському регіоні та розкол ЄС, а також підрив економічної потуги США та ЄС. Але Китай не зацікавлений в перемозі росії. Китай дивиться на війну в Україні нейтрально, підігруючи росії на міжнародній арені. Але називати його союзником рф я би не став. У випадку колапсу в рф, Китай першим висуне до неї свої претензії. Китайці не забули, что рф в свій час вчинила акт агресії проти Китаю. Час від часу китайці згадують про це», — каже експерт.

Крім того, Китай не порушує в глобальному сенсі санкційний режим, який запровадив Захід проти росії. При цьому Китай хоче взяти участь у формуванні нової безпекової парадигми.

«Китайські військові експерти говорять про те, що новий світовий порядок має формуватися на трьох — чотирьох центрах сили, які мають визначати безпеку всього світу. Проте росія потрібна Китаю, як молодший партнер, або як сировинний придаток. Китай витісняє рф з центральної Азії та інших регіонів, де б росія мала військову або політичну, чи економічну присутність», — резюмує експерт.