Систему «Залізний купол» Україна могла отримати ще рік тому — експерт

Систему «Залізний купол» від Ізраїлю Україна могла отримати, ще рік тому, але цього не сталося через відмову Міноборони.

Ростислав Гольцман
Ростислав Гольцман

Про це під час ефіру заявив голова комісії з міжнародних справ Спілки журналістів Ізраїля Ростислав Гольцман.

«Систему „Залізний купол“ Україна могла отримати, ще рік тому. Адже тоді ізраїльська розвідка здобула інформацію, що росія взимку збирається зробити повномаштабний напад на Україну. Цю інформацію Ізраїль передав уряду України. росія держава- терорист, тому вона буде продовжувати наносити удари по цивільним та інфраструктурі. Щодо пропозиції про „Залізний купол“ рік тому, українська влада довго думала, а потім відмовилася. Міністр оборони Резніков зробив брифінг, на якому заявив, що Україна не потребує цієї системи і ці гроші краще залучити на створення вітчизняних систем ППО», — каже експерт.

За його словами, зараз за системою «Залізний купол» стоїть черга із інших країн, які хочуть її придбати. Однак, вже влітку 2022 року міністр оборони Резніков знову виступаючи під час брифінгу заявив, що це Україні не потрібно.

«Виникає питання чому? Адже ця система якраз була створена для відбиття таких об’єктів, як ці дрони- камікадзе. Знищуючи понад 90% цілей. Ізраїль навіть зараз може передати цю систему. До речі, в 2023 році систему „Залізний купол“ Ізраїль буде замінювати на нову», — резюмує експерт.