В Держспецзв’язку не справилися з кіберзахистом країни — експерт

Здавалося б, воєнний стан мав би стати потужним стимулом для рішучих реформ в інтересах безпеки та захисту країни, але це залежить від того, що розуміти під «рішучими реформами.

В Держспецзв’язку не справилися з кіберзахистом країни — експерт

Про це заявив фахівець з інформаційної безпеки Костянтин Корсун.

«У розумінні 30-річних „державників“, рішуча реформа — це дати радикально більше повноважень старим неефективним держструктурам, перетворити на паперову фікцію національну кібербезпеку та остаточно поховати її у безконтрольній корупції. ДССЗЗІ (Держспецзв'язку), чиї інтереси яскраво проглядають в законопроекті — і так вже стала величезним монстром: їм віддали навіть такі абсолютно невластиві їм функції, наприклад, контроль за концерном радіомовлення РРТ, „спеціальним поштовим“ та фельд’єгерським зв’язком. А тепер вони хочуть ще практично необмежену владу над усім, що хоча б здалеку схоже на „кібер“. А „кібером“ можна вважати буквально будь-що ІТ-шне чи „комп'ютерне“ — за наявності бажання. А з бажаннями там все в порядку», — пише експерт.

За його словами, не працює і не планується громадський контроль за діяльністю Держспецзв’язку, а особливо під час воєнного стану.

«І ще існують багато причин чому ДСС331 наразі не є ефективною службою і якій не можна давати настільки безпрецедентні повноваження з контролю всього „кібер“ у країні. Але головна з них — ця служба банально не справилися з кіберзахистом країни», — резюмує експерт.