Ізраїль зацікавлений у підтримці хороших відносин з росією, — Haaretz

Політика Ізраїлю щодо України почалася із серії заплутаних помилок і переросла в колосальне фіаско через хибне уявлення про росію в Сирії.

Ізраїль зацікавлений у підтримці хороших відносин з росією, — Haaretz

Про це пише видання Haaretz.

«Потрібен талант, унікальний дипломатичний хист, кмітливість і стратегічне ясновидіння, щоб успішно здійснити те, що зробив Ізраїль за останні вісім місяців: якимось чином відштовхнути Україну та росію, а попутно — і що набагато важливіше — розчарувати Сполучені Штати», — йдеться в матеріалі.

Журналіст вважає стратегічною помилкою не підтримувати свого найбільшого союзника — США. Також попри прохання української влади, Ізраїль запевняє москву, що не постачатиме Україні оборонні системи, навіть якщо з’являється все більше повідомлень про продаж Іраном безпілотників і ракет росії.

Іран значною мірою допомагає росії, яка використовує іранську зброю для руйнування цивільних цілей та інфраструктури в Україні. Ізраїль відмовляється допомагати Україні, заявляючи про нейтралітет. росія, яка нібито є партнером Ізраїлю у виведенні Ірану із Сирії, тепер у повному союзі з Іраном, тоді як Ізраїль несприйнятливий до запитів з боку України — союзника США та НАТО.

Haaretz запевняє, що Ізраїль зацікавлений у підтримці хороших відносин з росією.

«Фактично, незважаючи на попередні розбіжності інтересів щодо нафти та геополітики на Кавказі — насамперед Казахстану та Узбекистану — наразі спільні інтереси між росією та Іраном збігаються. Цілком можливо, що це тимчасове зручне партнерство між двома ізольованими режимами під санкціями США, але воно стало стратегічним фактом сучасного життя: існує російсько-іранський альянс», — наголосив автор.

Також у виданні сказали, що спільні інтереси можуть змусити Саудівську Аравію частково приєднатися до цього «де-факто антиамериканського альянсу». Усупереч усьому, Ізраїлю якимось чином вдалося переконати себе, що продовження нейтралітету — це вихід.

«Ми не продавали зброю Україні», — заявив міністр оборони Бені Ганц, ймовірно, у відповідь на слова експрезидента росії та нинішнього заступника голови Ради безпеки росії Дмитра Медведєва, що будь-які угоди Ізраїлю щодо зброї з Києвом «зруйнують відносини» між двома країнами.

«Те, що ізраїльська безпека, розвідка та політична екосистема були серйозно інвестовані в путіна, а також у хибне припущення, що росія водночас могутня та є союзником, — це даністю. Незрозумілим є наполегливе ігнорування реальності та розвитку подій у війні, зарозумілим — ігнорування союзників і надання хибним схильностям визначати політику», — пише Haaretz.