Іспанія та Франція дозволили власникам платити за утримання яхт, заморожених через санкції проти росії

Іспанія та Франція дозволили власникам суперяхт, заморожених через санкції проти російських бізнесменів, оплачувати їх утримання.

Яхта «Леді Анастасія», що належить російському олігарху Олександру Міхєєву, на іспанському острові Майорка
Яхта «Леді Анастасія», що належить російському олігарху Олександру Міхєєву, на іспанському острові Майорка

Про це повідомили Reuters три джерела.

В Іспанії шість суден було заморожено внаслідок санкцій, запроваджених після вторгнення росії до України у лютому. «Більшість» власників платять за технічне обслуговування, екіпаж, стикування та страховку, сказало джерело.

Фізичним особам зазвичай заборонено здійснювати фінансові операції в юрисдикціях, де до них застосовуються санкції, але уряди Іспанії та Франції дозволяють платежі відповідно до законодавства ЄС та національного законодавства, кажуть одразу три джерела. Міністерство фінансів Іспанії повідомило агентству Reuters, що закон 2014 року, ухвалений після анексії Криму росією того ж року, дозволяє особам, які перебувають під санкціями, проводити необхідні платежі для утримання активів.

У березні премʼєр-міністр Іспанії Педро Санчес пообіцяв, оголосивши про заморожування однієї яхти в Іспанії, «рішуче» та «жорстко» вдарити по союзника путіна.

Проте на даний момент продано лише одну яхту — Axioma, вона пішла з молотка в серпні за розпорядженням банку JP Morgan, а не уряду.

У Франції та Іспанії рішення заморозити, а не конфіскувати розкішні активи, які, як вважається, належать росіянам, котрі перебувають під санкціями, означає, що їхні поточні витрати залишаються на відповідальності власника.

За словами юриста британської фірми Jaffa & Co Джеймса Джаффа, який спеціалізується на яхтах, зокрема для російських клієнтів, витрати на утримання таких яхт найчастіше були «кишеньковими витратами» для їх власників, а несплата комісійних могла дозволити кредиторам санкціонувати арешт та продаж яхти для погашення боргів.

У Франції заморожено пʼять яхт. Олексій Кузьмичов, акціонер російського Альфа-банку, який перебуває під санкціями, оплачував два свої заморожені судна у Каннах та Антибах відповідно до закону Європейського Союзу від 2014 року, який дозволяє платежі за утримання замороженого майна, повідомив його адвокат Філіп Бланшеттьє.

Міністерство фінансів Франції підтвердило, що правила ЄС дозволяють такі платежі.