Експерт розповів, як українцям пережити найскладнішу зиму без світла та тепла

Місцева влада закупає генератори, а українці мають утеплювати своє житло на зиму.

Олександр Сергієнко
Олександр Сергієнко

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив директор Інституту міста Олександр Сергієнко.

«Загроза енергетичної кризи є. Вона абсолютно реальна. Частина теплової та електричної інфраструктури зруйновано. Тому ситуація дуже складна. Але українці не вперше переживають складні часи. Тут питання треба розділити на дві частини. Перша — діяльність влади, а друге — що можуть зробити громадяни, щоб пережити цю зиму. З одного боку влада готується. Наприклад, в Києві закуплені електрогенератори, які працюють на дизелі. Закуплені навіть пересувні котельні, якими будуть опалювати об’єкти кричної інфраструктури. Тобто там, де температурний режим необхідно підтримувати. Це лікарні та пологові будинки. Також вони можуть підключатися до шкіл, які можуть прийняти велику кількість людей. В таких спосіб можна буде пережити певні критичні дні, доки не буде відновлено електро або теплопостачання», — каже експерт.

За його словами, крім великих ТЕЦ існує багато джерел виробництва тепла.

«Щодо стійкості теплової системи, то тут звісно найбільш вразливі мешканці багатоповерхових будників, які отримують централізоване теплопостачання. Однак, енергоструктура більш стійка ніж здається. Крім великих ТЕЦ існує багато джерел виробництва тепла. Наприклад, тільки в Києві є 15 районних котелень та близько 200 невеликих котельнь. При необхідності влада може вжити заходів, щоб запустити і їх», — каже експерт.

За його словами, громадянам треба не сподіватися на владу, а утеплювати своє житло на зиму.
«Перш за все вікна. За можливістю поставити склопакети, якщо їх немає. Адже через вікна втрачаються від 50 до 60% тепла. Також треба утеплювати двері та на стіни та підлогу класти килими та під час холодів закрити вентиляційні витяжки у ванній кімнаті та на кухні. Наприклад, заклеїти їх скотчем. Тоді тепле повітря буде зберігатися в кімнаті. Також людям треба буде тепло вдягатися. Наприклад, коли британці лягають спати, вони вдягаються, тож українцям теж слід до цього звикати. Тож перед сном українці повинні прогрівати постіль електричними простирадлами», — зазначає експерт.

Експерт наголосив, що віялові відключення це вимушений крок. Тож українцям до цього доведеться звикнути.