Експерт розповів, чого очікувати Україні після візиту Штайнмаєра

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штаймайєр відвідав Україну та зробив оцінки політики кремля, які означають, що ФРН остаточно закрила 50-річну главу партнерських відносин із росією.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штаймайєр
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штаймайєр

Про це повідомив політолог Володимир Воля.

«Нова східна політика, стратегічний союз Німеччини та України відтепер стають новими чинниками міжнародної політики на найближчі декілька десятиліть. 25 жовтня 2022 р. — історичний день. Тому що одночасно в Берліні та Києві було розпочато практичну роботу щодо створення такого стратегічного партнерства», — каже експерт.

За його словами, також було перегорнуто сторінку таких деструктивних явищ у німецько-українських відносинах, як «мельниківщина».

«Це точно була не проукраїнська політика, більше була схожа на підігравання Польщі та Туреччини у їхній боротьбі проти Німеччини. Візит Ф.-В.Штайнмаєра означає, що були врегульовані непорозуміння, які заважали створенню нового формату німецько-українських відносин. У Берліні канцлер Шольц, по суті проголосив „нову східну політику“ Німеччини, стратегічним напрямом якої є німецьке лідерство у підтримці України як під час війни, так і модернізація у процесі повоєнного відновлення. Про це свідчить зміст доповіді Шольца на відкритті Міжнародної експертної конференції з відновлення, відновлення та модернізації України (промовиста назва)», — підкреслює експерт.

В. Воля зазначив, що Віллі Брандт (канцлер ФРН у 1969−1973 роках) проголосив «Нову східну політику», головним напрямом якої було партнерство з москвою в енергетичній та економічній сферах. У 2022 році канцлер Шольц почав реалізувати «Нову східну політику» Німеччини, орієнтовану на стратегічні відносини з Україною.

«Стратегічне поєднання ресурсів Німеччини з ресурсами, потенціалом та боєздатною армією України призведе до формування нової осі стабільності та безпеки у західній частині Євразії та в Середземномор'ї», — резюмує В. Воля.