«Фонд стартапів» — це легальний механізм офіційно вкрасти гроші, — Костянтин Корсун

В Україні досі активно працює державний «Фонд стартапів». А зараз, під час повномасштабної війни, це абсолютно аморально та на межі злочину.

Костянтин Корсун
Костянтин Корсун

Про це заявив експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун.

«Це не вкладалося у мене в голові ще до „великої війни“. А зараз це абсолютно аморально, на межі злочину», — йдеться в повідомленні.

Він пояснив, що інвестувати в стартапи — це розкіш, яку може собі дозволити лише багатий приватний бізнес. Тому що приблизно 95% стартапів прогорають. Тобто ризики втратити інвестовані гроші — колосальні.

«Але чи може собі дозволити купляти подібні лотерейні квитки бідна, корумпована та дуже бюджетно-дефіцитна країна, яка перебуває у стані найбільшої за останні 77 років війни в Європі? Адже „фонд стартапів“ — це повністю легальний механізм офіційно вкрасти гроші», — підкреслив експерт.

Також чиновники не втрачають можливості вкрасти грошей і з інших джерел, розказав Корсун. Так, фонд допомоги Україні United24 зібрав приблизно 200 мільйонів доларів зі всього світу, станом на 5 жовтня. З них українським розробникам дронів планується виділити лише 57 тисяч доларів (0,028% від зібраних коштів).

Окрім цього, він прокоментував стан реформування в Україні: «Якщо не робити реформ зараз — їх не буде і після нашої перемоги. Не працюватиме формула „Давайте спочатку розберемося з навалою, а потім будемо займатися внутрішніми справами“ з трьох причин. По-перше, якщо не придушити найбільшого внутрішнього ворога — корупцію — то важче і довше буде перемагати руzzню. По-друге, помилковою є розповсюджена думка, буцімто „ось хлопці повернуться з фронту — і займуться корупціонерами та реформами“. І по-третє, скажімо, реформ так і не відбулося, але ми все ж перемогли у війні. І у такому випадку реформ вже точно не буде. Тому що усі владні корупціонери заявлятимуть, що це завдяки їм стала можливою перемога. Завдяки їхнім мудрим рішенням, продуманому керівництву, правильним тактикам та стратегіям, розумному розподілу коштів».

А тих, хто зараз говоритиме про нагальну потребу у реформах, корупціонери називатимуть «агентами кремля», намагатимуться дискредитувати та будуть цькувати усіма доступними їм способами, додав Костянтин Корсун.