Експерт назвав монополізм в електрогенерації загрозою національній безпеці

У програмі «Точка зору» з Володимиром Тетеруком на телеканалі I-UA.tv обговорили монополізм та чому така неефективна модель управління економікою під час війни й досі продовжує існувати.

Юрій Смелянський у програмі "Точка зору"
Юрій Смелянський у програмі "Точка зору"

У новому випуску гостем став економічний експерт Юрій Смелянський.

«Україна багата на невеличкі річки. А технології сьогодні вже дозволяють генерувати електричну енергію при зануренні лопатей генератора для вироблення електричної енергії на 5 см у воду. Тобто сірникову коробку занурили та можна вже виробляти електричну енергію. Але монополістам це не цікаво. Вони в це вкладати гроші ніколи не будуть», — розказав експерт.

Такі технології можуть бути цікаві лише територіальним громадам і малому підприємництву. Але це буде заважати монополістам.

«В електрогенерації він (монополізм, — ред.) загроза національній безпеці, бо монопольні великі підприємства руйнувати ворогу простіше», — наголосив гість програми.

За його словами, якщо Україна не змінить таку економічну модель, ефективно відбудувати українську економіку буде неможливо. Також Юрій Смелянський вважає, що українці мають захищати свої економічні права.

«Збираємося й обговорюємо: нова економічна модель — яка її стратегічна ціль, які шляхи досягнення цієї цілі, що для цього потрібно, які фактори будуть впливати і як ми їх регулюємо. А тоді вже починаємо спонукати владу або змінювати її для того, щоб ця модель працювала», — додав економіст.